Bijzonder Uitje

Ga eens naar de natuurlijke kweker

Hieronder vind je per provincie een lijstje van natuurlijke kwekers. Natuurlijke kwekers gebruiken geen pesticiden en geen kunstmest, en dragen daarmee bij aan een gezond bodemleven – soil is everything! – en behoud van belangrijke beestjes. En jij dus ook, als je het moois voor je tuin bij hen koopt. Dat is winst op heel veel manieren. Kwekers weten bovendien alles van hun assortiment en dragen hun enthousiasme en kennis graag over. Ze weten precies wat er geschikt is voor jouw tuin of balkon – ook die op het noorden – en hoe je je planten kunt verzorgen. Schrijf al je vragen dus vast op een lijstje.

Op de websites van de kwekers vind je hun bezoekersadres, openingstijden, kwekerijdagen en assortiment – van bol tot boom. ’t Leukste van zo’n uitje: je komt altijd met iets bijzonders thuis! Liever bestellen? Wanneer een kweker een webshop heeft staat dat erbij. En onderaan vind je kwekers die jouw nieuwe tuinvrienden alleen via hun webwinkel versturen. Enjoy!

 

NB Deze lijst is niet uitputtend, ik ben vast een paar kwekers vergeten en er komen er steeds meer bij. Heb je zelf een leuke kweker ontdekt die geen pesticiden of kunstmest gebruikt die nog niet op deze lijst staat… Ik voeg het adres graag toe! Je kunt me bereiken via info@hetbloembalkon.nl. Schrijf er dan ook even bij wat je er gekocht hebt, waarom je zo enthousiast over dit adres bent.

Drenthe

arborealis.nl en voedselbos.eu in Wilhelminaoord Bomen, heesters, klimmers, kruiden, vaste planten en voedselbosplanten.  

arnicakwekerij.nl in Dwingeloo, met webshop Een ecologische vollegrondskwekerij met ruim honderd soorten inheemse wilde planten: de tuin is een feest vol bijen en vlinders.  

baggelhof.nl in Terheijl Wandelen tussen historische hoogstamfruitbomen en mijmeren over de aanleg van een eigen (mini)boomgaard? Doen!  

deluietuinman.nl in Ruinen Wel 25 inspiratietuinen en -tuintjes om doorheen te dwalen, een kwekerij en een theeterras. 

rodepimpernel.nl in Roden Fantastisch assortiment bloeiende vaste planten, onder meer geïnspireerd op Engelse cottage gardens. 

devrolijkenoot.nl in Wapserveen, met webshop Fruitbomen waar je ook kijkt. Streekrassen als de Drentse paradijsappel, Groninger kroon en notarisappel, en nog veel meer lekkers om je tanden in te zetten.

 

Friesland

kabbes.nl in Sumar Nieuwe vaste planten en botanische rariteiten op een kleinschalige kwekerij. 

dekruidhof.nl in Buitenpost Een hortus met een eigen kwekerij met plantensoorten die je niet overal tegenkomt, waaronder een leuke collectie vogelboompjes. Ook hebben ze de grootste botanische collectie van geneeskrachtige kruiden van West-Europa. Plus wel zeventien bezoekerstuinen. Alleen pinnen is mogelijk.

 

 

Gelderland

boschhoeve.nl in Wolfheze Vaste planten en bollen en in de zomer een pluktuin.

briellaerd.nl in Barneveld Geraniums, geraniums en geraniums, en daarnaast nog veel meer mooi groen én tuinen om inspiratie op te doen.

dependens.nl in Bennekom Vaste planten, heesters en bomen, van zaailingen tot bomen van vijftig jaar oud.

tenelsen.nl in Neede, met webshop Mooie oude rassen peren-, kersen-, pruimen- en appelbomen, en kiwi-, vijgen- en notenbomen. Liever kleiner fruit? Druivenstokken en bessen- en frambozenstruiken hebben ze ook.

glinstertuin.nl in De Grind Vogels, vlinders, bijen, allerlei andere diertjes en mensen hebben het naar hun zin bij De Glinstertuin. Erg leuk om deze ecologische kwekerij te bezoeken. Ook als je het Klompenpad volgt, een mooie wandelroute. Kun je even op adem komen – en met een plantje extra de tocht vervolgen. 

hessenhof.nl in Ede Een geweldig assortiment vaste planten die alle tijd krijgen om te groeien.

kwekerij-hoftedieren.nl in Dieren Vaste planten, grassen, varens, rozen en clematissen op een landgoed met een koninklijk verleden.

hethoutenhuis.eu in Zaltbommel Pioenrozen en nog veel meer prachtige planten. Liefst contant afrekenen.

kwekerijkleinhof.nl in Terschuur Ecologische vaste-plantenkwekerij met enthousiaste ‘Praatjes van de maand’ over leuke planten.

korneland.nl in Buren Biologisch geteelde fruit- en notenbomen, laan- en sierbomen, in lei-, zuil- en bolvorm.

pietersplanten.nl in Wapenveld Specialist in schaduwplanten.

plantenvanhier.nl in Malden Inheemse flora voor fauna en mensen en initiatiefnemer van NL Bloeit! Op de website staat wanneer er open dagen zijn.

compactfruit.nl in Nunspeet, met webshop Vinke kweekt hier maximaal biologisch minifruitbomen, die ideaal zijn voor op een balkon of in een kleine tuin.

sasminikwekerij.nl in Brummen Een dorpskwekerij met naast een verrassend assortiment vaste planten, siergrassen en eenjarigen ook een groeiend aanbod van droogtebestendige soorten.

stadskwekerij.nl in Zaltbommel Rozen, rozen en mooie andere planten.

kwekerijvlastuin.nl, met webshop bij Tuinwinkel de Ganzenbeek in Voorthuizen Een enorm assortiment vaste planten en bodembedekkers voor in de zon, schaduw en halfschaduw. Ook hagen, heesters en bomen.

dewilde.nl in Zutphen, met webshop De oudste kwekerij van Nederland heeft ruim achthonderd rozensoorten, plus bollen, knollen, klimmers en meer.

Groningen

kwekerijdebeemd.nl in Warffum Heemplanten, vaste planten en rozen. De kwekerij is op afspraak te bezoeken en dan kun je er ook winkelen. Planten uitzoeken en bestellen via internet kan altijd. De planten staan voor je klaar als je de kwekerij bezoekt. Kun je meteen de natuur- en rozentuin bewonderen.

kwekerijjacobs.nl in Vriescheloo Siergrassen, bijzondere vaste planten zoals een indrukwekkende collectie zonnekruid én een tuin van zesduizend vierkante meter waar alles te bewonderen is. 

siergras.nl in De Wilp Hier wuift, ruist en ritselt het. Je kunt er heerlijk grasduinen in de siergras- en prairietuinen en in de tuinwinkel is veel van het moois te koop.

ninabel.nl in Boerakker, met webshop Gespecialiseerd in inheemse en niet-inheemse drachtplanten om insecten van veel stuifmeel en nectar te voorzien.

tuingoedfoltz.nl in Meeden Drieduizend plantensoorten, waaronder veel bijzondere, maar de grote extra zit hem in de inspiratietuinen: een salviatuin, prairietuin, bostuin en zelfs een jungletuin.

Flevoland

kruiderijhofvaneeden.nl in Almere Oosterwold is in het tuinseizoen op zaterdag open. Daarbuiten zijn de kruiden via de webshop te koop.

kwekerijdearend.nl in Almere Oosterwold verkoopt nu nog kleine planten die in de tuin volwassen worden. Je beleeft het hele groeiproces dus mee. Ook op de kwekerij: Bio-Kultura potgrond, tuingereedschap en van tijd tot tijd leuke workshops. Kijk op de agenda op de site.

kwekerijdeeenvoud.nl in Almere-Buiten voor bijenplanten en inheemse planten. Pas een jaar geleden begonnen en nu al een trekpleister voor bijen en vlinders.

stadsbomerij.nl in Almere voor fruitbomen en vruchtdragende struiken, voor een (stads)tuin om van te smullen. Vanaf het tweede weekend van november is er weer volop keuze. Kijk vast op de website, vooruit bestellen kan altijd.

polderkol.nl in Lelystad, met webshop Kruidenplanten en kruidenthee en andere producten van planten met een heilzame werking.

 

Limburg

bastin.nl in Aalbeek Wel duizend soorten tuinplanten – waaronder veel mediterrane kruiden en lavendel – waar bijen en vlinders enthousiast omheen fladderen. Voor een zomers vakantiegevoel hoef je echt niet verder naar het zuiden. 

kwekerijlovendaal.nl in Grubbenvorst Voor natuurlijk planten, bloemen en tuinen. 

marnis.nl in Bunde Exclusieve vaste planten en schaduwplanten.

opvallendeplanten.nl in Ven-Zelderheide Marcel de Wagt kweekt niet-alledaagse vaste planten van geweldige kwaliteit. In zijn winkel staan mooie exemplaren van flink formaat.

puur-aroma.com in Margraten, met webshop Op zaterdag open om er biologisch geteelde kruidenplanten te kopen, maar bestellen kan de hele week via de webshop. 

 

 

Noord-Brabant

goed-planten.nl in Haarsteeg is een kleinschalige kwekerij. Hun motto: kweken met de natuur. Dat doen ze met (zeldzame) inheemse bloemen en planten die vlinders, bijen en vogels veel te bieden hebben. Op afspraak te bezoeken, zie de website van de kwekerij voor contactgegevens, maar ze hebben ook een uitstekende webshop op de site.

natuurlijkebomen.nl in Den Dungen Alle soorten fruitbomen, groot, klein en kleinblijvend. 

degement.nl in Cromvoirt Al het groen voor elke tuin, van bodembedekkers en haagplanten tot laanbomen en vrolijke bloeiers voor in de zomer.

 tuincentrumklerks.nl in Oisterwijk Kruiden, groenteplanten en fruitbomen – en kerstbomen in december. 

lowgardens.com in Wernhout Zeldzame plantensoorten die natuurgetrouw geteeld worden. Een walhalla voor de plantenliefhebber. 

maretakkenkwekerij.nl in Moergestel Hier te koop: een appelboom met mistletoe voor in je eigen tuin! Plus vers, puur natuur en onbespoten planten voor de eetbare tuin.  

dewalburg.nl in Nuenen Eerst wandelen door de tuinen, dan de kwekerij in voor planten van duurzame kweek. 

 

Noord-Holland

noorderbloemen.nl in Amsterdam Een kwekerij met een superenthousiaste kweker van bijzondere planten, een pluktuin, hapjes en drankjes; ingeklemd tussen de drukke Klaprozenweg en een woonwijk is dit een bijzondere groene plek in de hoofdstad.

ecologicalplantingdesign.com in Obdam Tuinontwerper Dirk de Winter kweekt bij De Morgen uitsluitend op biologische wijze supersterke, langbloeiende, bijzondere vaste planten.

Het Groen Gemaal in het Sarphatipark in Amsterdam Deze kleine stadskwekerij is een oase in de drukke Pijp waar je stekjes kunt ruilen, brengen en kopen en waar je terechtkunt voor plant- en geveltuinadvies. Open van dinsdag tot en met vrijdag van 13-16 uur.

janneelenvasteplanten.nl in Hem, met webshop Tuingeraniums all over the place! Ruim driehonderd soorten, waarvan er een aantal in de showtuin staan, gecombineerd met andere vaste planten.

kasenco.worddpress.com in Kortenhoef Een kwekerij van wilde planten van hier met een heel mooi aanbod. Ook de plek waar je al je overtollige kweekpotjes, shoppers en (houten) kratjes kwijt kunt.

krijnspaan.nl in Kortenhoef Dwalend door een heerlijke boomgaard mooie vaste planten uitzoeken? Het kan bij deze ecologische kwekerij. Een uitje!

liefhebbersplanten.nl in Winkel Een natuurvriendelijke vaste-plantenkwekerij met een grote keuze uit siergrassen.

kwekerijmargriet.nl in Sint Pancras Mooie vaste planten en langbloeiers die je niet overal ziet.

kwekerijmorningglory.nl in Aalsmeer Een grote collectie bijzondere tuinplanten, kuipplanten en alles voor de mooiste hanging baskets. Mini-sluipwespjes werken hier als biologische opruimers van plaagdieren.

kwekerijnicozonneveld.nl in Heerhugowaard Bij de kweek worden alleen knoflookextract en heermoes- en brandnetelgier ingezet tegen plaagdieren: de planten worden op natuurlijke wijze groot.

Nursery The Willows, Vlaamseweg 8, 023 524 8665 in Haarlem Niet altijd open – afhankelijk van het weer van half maart tot eind oktober, op vrijdag en zaterdag van negen tot vijf en op afspraak – maar als je er bent kun je wel alle tijd nemen om een keuze te maken uit alle mooie vaste planten.

detuinstek.nl in Tuitjenhorn Van je tuin een bij- en vlindervriendelijke plek maken? Ga voor salvia’s! De Tuinstek is erin gespecialiseerd en heeft nog veel meer waar die beestjes blij van worden.

kwekerijwiering.nl in Amsterdam Bamboe, siergras, vaste planten en tuinkruiden in pot. Als je dan toch in de buurt bent, bezoek dan ook de Fruittuin van West, een verrassend leuk groen stuk van de stad.

 

Overijssel

arjanschepers.nl in Mariënheem, met webshop Voor vaste planten en tuinontwerpen.

fruittuin.com in Haaksbergen met webshop Kippen en lieveheersbeestjes ruimen plaagdieren op, zodat alle fruitbomen en -planten goed kunnen groeien. 

border.nl in Ambt Delden, met webshop Kweekt in een prachtige omgeving, namelijk in de tuin van kasteel Twickel, ruim 4.500 soorten vaste planten en 1.000 soorten tuinrozen.

fahner-vasteplanten.nl in Deurningen Vaste planten, siergrassen, schaduwplanten en een showtuin – waar je een idee van de volwassen planten krijgt en of ze ook leuk in jouw tuin zullen staan.

kwekerijhetnieuweveld.nl in Diepenveen Planten die tegen een stootje kunnen, een bezoekerstuin, theetuin, landwinkel en bijenmuseum. 

 

Utrecht

kwekerijstekkers.nl in Utrecht, met webshop Alle planten voor je eetbare tuin en voedselbos: kruiden, fruitstruiken, fruitbomen en notenbomen, van Aardbeiframboos en Ananassalie tot Zeevenkel en Zwarte moerbei.

kwekerijabbing.nl in Zeist, met webshop op webshopabbing.nl Alles voor je tuin, ook die ideale tuinbank en mooie potten.

bijenkans.nl in Groenekan Alles wat zoemt en fladdert komt op de bloeiende tuinplanten af. Mijn favoriet: heemst. 

boomkroon.nl in Leersum Historische fruitrassen: appelbomen, peren- en pruimenbomen en kersenbomen, zowel hoogstam, halfstam als laagstam. 

kwekerijvanhoutum.nl in Doorn, bezoeken op afspraak Neem contact op, plan een bezoek, het is een prachtige kwekerij met vaste planten! 

bamboe.nl in Leusden, met webshop Gespecialiseerd in niet-woekerende bamboe. Hier vind je dus ook een ruisend groen behangetje dat niet je hele tuin overneemt.

Zuid-Holland
festinalentetuin.nl in Katwijk Een niet-alledaags plantenassortiment en in de zomer pluk je er boeketten.

esveld.nl in Boskoop, met webshop Bollen, bloemen en bomen. Er is zelfs een veld vol Japanse esdoorns, dus ook in de herfst supermooi. Plus een gezellig koffie-en-theehuis.

heerlijketuinen.business.site in Boskoop Alles voor de eetbare bloementuin en vaste groenten en kruiden.

schoutenskruiden.nl in Boskoop Kruiden en vaste planten.

sevenhills-vaste-planten.nl in Oostvoorne Bijzondere vaste planten, kruidenplanten, siergrassen, rotsplanten, varens en andere schaduwliefhebbers en bodembedekkers.

sunsister.nl, met webshop in Naaldwijk Een kleine kwekerij gespecialiseerd in salvia’s met nog veel meer niet-alledaags heerlijks en onbespotens voor bijen en vlinders.

Zeeland
bierkreek.nl in IJzendijke, met webshop Gezonde, sterke tuinrozen.

kwekerij-ingoedeaarde.nl in Biervliet In de zomer gonst het in de geurende (bezoekers)tuinen van het leven.

zeeuwseoase.nl in Kats, met webshop Dwaaltuinen, thee met taart en een kwekerij vol rozen en clematis.

Je hoeft er de deur niet voor uit

 

Deze kwekers verkopen hun zaden, bollen en planten alleen via internet. Dat betekent snuffelend door de catalogus, smullen van de mooie plaatjes, nieuwe soorten ontdekken, bestellen, betalen, laten bezorgen en dan lekker de tuin in of het balkon op!

• nl-nl.bakker.com Handig: vaste-plantenmixen die elk voorjaar weer borders vol kleur beloven.

•  biologischebloembollen.nl Voorjaars- en zomerbloembollen voor je eigen huis-tuin-en-Keukenhof.

• bijenbrood.nl is een webshop waar je oogstboeketten kunt bestellen, los, per strippenkaart of een abonnement – zo word je steeds verrast. En met een webshop vol (dahlia)bollen. Ze zijn aangesloten bij het mooie initiatief slowflowers.nl

• bloembollenvoorbijen.nl What’s in a name? Hier vind je natuurlijk bollen die bloemen met veel stuifmeel en nectar geven voor bijen en voor vlinders en hommels.

• bloemenoogst.nl Bloemen met een groot hart. Om zelf te zaaien of als boeket te bestellen.

• bloemoloog.nl Een enorme collectie bollen en knollen die bloeien van het vroegste voorjaar tot het schitterende najaar. Mijn huidige favoriet: Tulipa ‘Columbus’, dat lijkt wel een pioenroos! O, en de serene Narcissus ‘Thalia’. En dan die botanische tulpjes met een felgekleurd hartje… Er is genoeg te ontdekken!

• debolderik.net Zadenmengsels voor weelderige wilde-bloemenweiden en daken die bloeien van mei tot september – ook in de stad!

• debolster.nl Moestuinzaden, bloemenzaad en zaad voor groenbemesters, kruiden en kiemgroenten – die laatste oogst je lekker snel!

• cruydthoeck.nl  is een wilde-bloemenzadenspecialist. Ze verkopen ook inheemse planten, grassen en stinzenbollen en tuinboeken. Sinds september is het aanbod uitgebreid met dat van De Heliant: inheemse wilde planten – toppers voor bijen en vlinders – eetbare planten, planten voor oever, vijver en moeras en nog veel meer.

• doityourselves.nl Dit is plukgeluk in het kwadraat. Bezoek deze website en je wilt niet alleen zaden bestellen, maar ook de pluktuin in Winterswijk bezoeken: 300 vierkante meter met wel 100 soorten bloemen, bereikbaar via een poortje in de heg – need I say more?

• dutchgardenseeds.com Biologische zaden voor in de moestuin. Dat betekent lekker lang uitkijken naar je zelfgekweekte lievelingseten.

• ecobulbs.nl Voorjaarsbollen, van het kleinste blauwe druifje tot een keizerskroon met een carillon aan klokjes.

• naturalbulbs.nl Bollen in allerlei kleuren. En kies je voor verwilderingsbollen, dan heb je er elk jaar meer – leuk voor jou, nog leuker voor de insecten.

• paeoniapassion.com Een pioenrozenparadijs, de mooiste soorten vind je hier.

• sprinklr.co is superleuk: ze hebben kant-en-klare borderpakketten met bloemen in allerlei kleuren – ook voor droge, winderige, zonnige en donkere plekken – inheemse planten voor alle diertjes van hier en zelfs tuiny forests! Allemaal bieden ze massa’s stuifmeel en nectar voor belangrijke beestjes als bijen. En van het voedselbosje oogst je genoeg om ook zelf lekker van te eten.

• sterkebollen.nl Zoek op ‘biologisch’ en vink de gewenste kleur, hoogte, het bloeimoment en de standplaats aan en er volgt een (verrassend) advies.

• studiomayandjune.com, voor heel veel groente- en bloemzaden. En heb je een Dille & Kamille in de buurt, dan kun je de zakjes zaad ook daar kopen.

• tuinoptafel.nl verzendt kruiden en groenten voor de hobbytuinder. Op de website staat een praktische zaaikalender en recepten voor lekkere gerechten.

• vreeken.nl De winkel in Dordrecht is voor tuinders als het snoephuisje voor Hans & Grietje: hier wil je alles, van zaden en planten tot pootgoed, wel meenemen. Op mijn wensenlijstje staat de roze jasmijn, daar kun je zelfs thee van zetten. Woon je niet in Dordrecht, scrol dan door de enthousiasmerende site van Vreeken en laat je verrassen. Denk je: klinkt leuk die winkel en ik ben nog nooit in Dordrecht geweest? Combineer een bezoek eens met een bezoek aan Villa Augustus (villa-augustus.nl), krijg je geen spijt van!

• zaadhandelvanderwal.nl voor biologisch geteelde zaden en pootgoed plus heel veel zaaitips en fijne tuinhulpjes die het planten, poten en wieden nog makkelijker – en dus leuker – maken.

• zadenuitzalk.nl verstuurt zakjes bloemzaad, maar je kunt er ook plukboeketten bestellen (lieve tip van kweekster Brenda: neem een emmertje mee als je bloemen op komt halen, dan kunnen ze lekker doordrinken) en een praktische workshop ‘Je eigen pluktuin aanleggen’ volgen.

 

Deze lijst is in verkorte vorm opgenomen in het boek Geluk zit in een groen hoekje, Genieten van meer natuur in je tuin (KNNV uitgeverij, 2021), dat ik schreef met Nicolien de Rooij. Er komen steeds meer natuurlijke kwekers bij, ook bij jou in de buurt!

 

Op Instagram @het.bloembalkon plaats ik foto’s en tips over balkontuinieren. Leuk je daar weer te zien!

Weten wat ik voor je balkon kan doen?